טורקיה מפתיעה בדירוג העושר העולמי: למרות האינפלציה הגואה במדינה, טורקיה רשמה צמיחה מדהימה של יותר מ-157% בעושר למבוגר בין השנים 2022-2023, כאשר היא משאירה את כל מדינות העולם מאחור, כך על פי הבנק השווייצרי UBS שפרסם את דוח העושר העולמי שלו לשנת 2024. ממצאי הדוח שפורסמו ב-CNBC מציגים גידול בעושר הממוצע למבוגר גם במדינות רוסיה וקטאר עם שיעור של כ-20% ודרום אפריקה עם כ-16%. בארה"ב העושר הממוצע למבוגר גדל בכ-2.5% בלבד.
הנתונים מפתיעים מאוד ביחס לטורקיה כיוון שהמדינה מתמודדת עם מצב כלכלי קשה ועם אינפלציה של 71%, טורקיה מדינה בעלת 85 מיליון תושבים שחלקם הגדול סובל כעת מירידה דרמטית בכוח הקנייה, בחמש השנים האחרונות הלירה הטורקית איבדה כ-83% מערכה מול הדולר. לעומת זאת, העושר הטורקי גדל. על פי הגדרת הבנק השווייצרי, עושר כולל את הערך של הנכסים הפיננסיים ונכסים ראליים בבעלות משקי הבית בעיקר בתים, כל זה בניכוי חובות.
"במובנים מסוימים, הקצב הגבוה של האינפלציה גם עוזר להסביר מדוע העושר עלה הרבה יותר במונחי מטבע מקומי, כי כדאי לזכור שהעושר נמדד במונחים נומינליים", הסביר כלכלן בכיר בבנק UBS ל-CNBC. "במצב אינפלציה אנשים שיש בבעלותם בתים ומניות, נוטים לראות את העושר שלהם מצטבר קצת יותר מהר". לדבריו, לא כולם מרוויחים באותה המידה , אם עליית השכר לא עומדת בקצב האינפלציה, ההשפעה תהיה לרעה ולא תוביל לגידול בעושר.
הדו"ח גם ציין את "אפקט המטבע", שהוא גורם משפיע ביותר בצמיחת העושר, "נתוני הצמיחה של העושר במונחי המטבע המקומי שונים לעתים קרובות באופן משמעותי מאלה במונחים דולריים", הסביר כלכלן הבנק השווייצרי. דוגמאות נוספות בדו"ח כללו את יפן, שבמונחי מטבע הדולר האמריקאי ראתה צמיחה ממוצעת של פחות מ-2% בעושר למבוגר, אך במטבע המקומי הצמיחה עמדה על 9%.
הכלכלן הראשי של UBS Global Wealth Management, פול דונובן, ציין כי עושר בנכסים הוא לא בהכרח עושר במזומנים וכי טורקיה עשויה להביא לידי ביטוי בדיוק את המצב ההפוך כאשר יש אפשרות להיות עשיר בנכסים אך עני במזומנים.