בנק לאומי יוצא עם הנחיה פנימית דרמטית שמרסנת את מבצעי הקבלנים: על פי ההנחיה שהוציא הבנק נקבע כי תתאפשר הלוואת קבלן רק לאחר העמדה של 20% הון עצמי מצד הלקוח. בנוסף הבנק יגביל את הלוואות הבלון של הקבלן לעד 40% מהשווי. לקוחות עם אישור עקרוני קיים יוחרגו מההנחיה שהוציא הבנק.
המשמעות של הנחיה זו היא החמרה של התנאים שקיבלו עד כה הקבלנים לצורך מתן הלוואות בלון, הלוואות שנועדו לעודד את רוכשי הדירות ולמנוע את האטה בשוק הנדל"ן על רקע העלייה בריבית. בנק ישראל לאחרונה התייחס לסיכון הגלום במבצעי הקבלנים והעביר מסר ברור גם לבנקים, אולם כרגע אין רגולציה מחייבת.
אתמול פורסמו נתונים של בנק ישראל מהם עולה כי שיעור הלוואות הבלון שנלקחו באוקטובר האחרון עדיין גבוה מאוד ומסתכם ביותר ממיליארד שקל כאשר הלוואות הבלון היוו כ-17% מהמשכנתאות החדשות שנלקחו, לעומת שיעור של 6%-8% בעבר. הבנק סבור שהלוואות אלו, שמוזילות את מחיר הדירה על ידי דחיית תשלומים, עלולות לעוות את מחירי הנדל"ן ולהעמיס התחייבויות כבדות על רוכשים לטווח ארוך.
בעקבות חשש זה, בנק ישראל דרש מהבנקים להחמיר במדיניות ניהול הסיכונים עם שתי דרישות עיקריות – בדיקת כושר החזר ומתן גילוי נאות כאשר הבנקים מחויבים להסביר ללקוחות את הסיכונים והחזרי ההלוואה.
עופר אהרונוביץ, סמנכ"ל חיתום ואשראי בחברת אלדר משכנתאות, התייחס למהלך של בנק לאומי, "הלוואת הקבלן הגיעו למספר מטורף, לרמה שאני מעולם לא ראיתי. אני לא חושב שההנחיה החדשה תעצור את השוק, גם אם יצטרפו אליה בנקים נוספים – השוק ימצא פתרונות אחרים והקבלנים ייערכו בהתאם".