הולכת ומתרחבת התנועה למניעת סמארטפונים בקרב ילדים: על רקע העדויות על פגיעה בבריאות הנפשית של הילדים בעקבות השימוש בסמארטפון, הוקם בחודש פברואר בבריטניה ארגון התומך בהורים שנמנעים מלתת לילדים מכשיר בבעלותם. הארגון גדל ליותר מ-60 אלף חברים תוך מספר שבועות מאז הקמתו, הצלחת הארגון הבריטי הובילה להתרחבותו הבינלאומית עם קבוצות דומות שהוקמו בארה"ב, אוסטרליה, איחוד האמירויות, ברזיל, קנדה, דרום אפריקה ומדינות נוספות.
הארגון שהוקם בבריטניה שואף לאחד את ההורים שאינם מאפשרים לילדים טלפונים חכמים כדי להעניק תמיכה מול הלחץ ותחושת הבידוד שהם מרגישים או שעלולים להרגיש ילדיהם. ימים ספורים לאחר השקת הקמפיין של הארגון בבריטניה, הממשלה השמרנית במדינה שהייתה אז בשלטון, פרסמה הנחיות האוסרות שימוש בטלפונים חכמים בבתי הספר ובשעות ההפסקות. גם בארה"ב מדינות כמו לוס אנג'לס, פלורידה ואינדיאנה פרסמו איסורים דומים על שימוש במכשירים בבתי הספר.
בבריטניה ל-97% מהילדים עד גיל 12 יש סמארטפון, בארה"ב ל-42% מהילדים יש סמארטפון עד גיל 10, שיעור זה קופץ ל-91% בהתייחס לילדים עד גיל 14, כך על פי דוח שפורסם בנושא ב-2021.
אחת הסיבות להסכמה של ההורים להחזקה של טלפונים ניידים בקרב הילדים היא היכולת לעקוב אחריהם ולהיות עימם בקשר כאשר הם מחוץ לבית, אך למרות היתרון הברור הזה יש למכשיר תופעות לוואי חמורות ולפי מחקרים המכשירים מאפשרים לילדים כניסה לעולם הרשתות החברתיות ופוטנציאל לנזקים בבריאות הנפש.
למרות הטענה הברורה של הארגון והתרחבות התנועה הקוראת למניעת המכשירים בקרב הילדים, ישנם אקדמאים ומדענים שנותרו לא משוכנעים כי יש קשר ברור בין סטראופוניים ובריאות נפשית לקויה. פרופסור לפסיכולוגיה כריסטופר פרגוסון אמר לחדשות NBC מוקדם יותר השנה כי החברה נוטה להגיב באופן שלילי לטכנולוגיות חדשות ולנזקים הפוטנציאליים שעלולים להיות כמו טלוויזיות למשחקי וידאו ולאחרונה גם AI.
המחקר שהוכיח את הנזקים
לעומת זאת, מחקר של מעבדות Sapien, שפורסם בשנה שעברה, מצא כי צעירים הציגו תוצאות גרועות יותר בענייני בריאות הנפש ככל שרכשו סמארטפון מוקדם יותר. המחקר השתמש בנתונים של 27,969 בגילאים 18-24 שהתקבלו בין ינואר לאפריל 2023 ב-41 מדינות כולל צפון אמריקה, אירופה, אמריקה הלטינית, אוקיאנה, דרום אסיה ואפריקה.
כ-74% מהמשיבים שקיבלו את הסמארטפון הראשון שלהם בגיל 6 דיווחו על תחושת מצוקה או מאבק פנימי, כך על פי המחקר. עם זאת, תופעות אלה ירדו ל-61% עבור אלו שרכשו את הסמארטפון הראשון שלהם בגיל 10 וירידה חדה יותר ל -52% עבור אלו שהיו בני 15 בעת שקיבלו לראשונה את הטלפון החכם.
צעירים שרכשו את הסמארטפון הראשון שלהם בגיל מבוגר יותר דיווחו על רווחה נפשית טובה יותר, עם הרבה פחות בעיות של מחשבות אבדניות, תחושת תוקפנות וניתוק מהמציאות.
"לאור ממצאי המחקר, יותר הורים מתגייסים לפעולה נגד המכשירים", אמר זאק ראוש, מדען בבית הספר לעסקים של אוניברסיטת ניו יורק וחוקר מוביל של רב המכר של ג'ונתון היידט בניו יורק טיימס "הדור המודאג". ההגירה ההמונית לילדות המבוססת טלפון מזיקה מאוד לצעירים, אמר ראוש בראיון ל-CNBC Make It. ראוש ציין כי השילוב של סמארטפונים עם מדיה חברתית הוא קטלני במיוחד עבור צעירים.
חברות הטכנולוגיה מגיבות לתופעה
מטא, חברת האם של פלטפורמות המדיה החברתית אינסטגרם ופייסבוק, ספגה אש מצד מחוקקים והורים על חשיפת ילדים ובני נוער לתוכן מזיק בפלטפורמות שלה, כולל האשמות שונות של ניצול מיני של ילדים. תחת הלחץ הגובר, ענקית הטכנולוגיה הודיעה בינואר 2024 כי תגביל את סוג התוכן שניתן לצפייה בקרב משתמשים בני נוער, תכנים הכוללים פגיעה עצמית, הפרעות אכילה ועירום.
חברות טכנולוגיה נוספות מנסות לבנות חוויות סמארטפונים ומדיה חברתית ידידותיות יותר לילדים. גוגל השיקה את YouTube Kids ב-2015, אפליקציה נפרדת דמוית YouTube עם תוכן ידידותי לילדים לצד אפשרות לבקרת הורים. גם יצרנית האייפון, אפל, השיקה לאחרונה אתר חדש המקדם את Apple Watch לילדים צעירים.