דו”ח חדש של הכלכלן הראשי במשרד האוצר מצביע על ירידה בגביית מס החברות בישראל בשנת 2023, אך זו באה לאחר עלייה משמעותית בשנים 2021-2022, בהן חלה צמיחה של 88% בגבייה. העלייה הקודמת נבעה בעיקר משיפור חד ברווחיות חברות בענפי הפיננסים, התחבורה, המסחר, וההייטק, אשר הרוויחו במיוחד בתקופת התאוששות ממשבר הקורונה.
בשנת 2023 נרשמה ירידה ברווחיות, אך הרמה נותרה גבוהה בהשוואה לשנים שקדמו למגפת הקורונה, דבר שתרם לכך שגביית המס נשארה במגמת צמיחה ריאלית של 9% בממוצע לשנה מאז 2019.
מוסדות כספיים, כמו בנקים וחברות ביטוח, משלמים מס מיוחד המוטל על הרווח שלהם, המכונה "מס על ערך מוסף" או בקיצור מע”מ, המתווסף למס החברות הרגיל. בשנת 2023 היווה רכיב זה כ-7% מגביית מס החברות הכוללת. חשוב לציין כי סעיף זה מתאפיין בתנודתיות גבוהה יחסית, מה שמקשה על חיזוי הגבייה מהענף.
מס החברות נחשב למקור השלישי בגודלו להכנסות המדינה ממסים, אחרי מס ערך מוסף ומס הכנסה על יחידים. בשנת 2023, משקל מס החברות מכלל גביית המסים עמד על 15.1%, כאשר במונחי תוצר הוא הגיע ל-3% – ירידה בהשוואה לשיאים שנרשמו בשנת 2022.
גביית מס החברות מורכבת ממקדמות ומהפרשי מס, כאשר המקדמות מהוות את הרכיב המרכזי. בשנת 2023 היו המקדמות 80% מהגבייה הכוללת, בעוד שהפרשי המס – הנובעים מחישוב סופי על רווחי שנים קודמות – היוו 20%. על פי דו”ח הכלכלן הראשי, רכיב זה נחשב לתנודתי במיוחד ומקשה על תחזית מדויקת של ההכנסות ממס החברות.
בעת חלוקת רווחי חברה לבעלי מניות מוטל מיסוי דו-שלבי: תחילה על הרווח עצמו כחלק ממס החברות, ובהמשך גם על הדיבידנד המחולק. בשנת 2023, ניכוי המס מדיבידנדים היה בעל תנודתיות גבוהה, שהגיעה לשיא ב-2017 במסגרת מבצע מיוחד שחילק דיבידנד במיסוי מופחת.