בצל המתיחות במזה"ת: בכירי וול סטריט ועמק הסיליקון יגיעו לוועידה בסעודיה

האירועים במזרח התיכון לא צפויים להרתיע את בכירי החברות הפיננסים והטכנולוגיה מלהגיע בשבוע הקרוב לוועידה הכלכלית בסעודיה המכונה "דאבוס במדבר"  • עסקאות בשווי של יותר מ-28 מיליארד דולר צפויות להיות מוכרזות במהלך הוועידה על ידי בכירים מכל העולם

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן | צילום: רויטרס

דאבוס במדבר יוצא לדרך חרף האירועים: ערב הסעודית תארח בשבוע הקרוב וועידה כלכלית מיוחדת בהשתתפות גורמים בכירים, מי שנחשבים השמות הגדולים בתחום הפיננסיים והטכנולוגיה בעולם. למרות האירועים במזרח התיכון עם מלחמת חרבות ברזל, העימות הישיר בין ישראל לאיראן והחששות מפני הידרדרות למלחמה איזורית, עדיין ערב הסעודית מוצאת לנכון לארח את הוועידה הכלכלית הגדולה כדרך לסמן את עצמה כמרכז כלכלי עולמי.

הוועידה המכונה "דאבוס במדבר" לא מרתיעה לעת עתה את המשקיעים הגדולים שיאלצו להגיע לאיזור חרף האירועים הגיאופוליטים. יורש העצר של הממלכה הסעודית, מוחמד בן סלמאן עומד מאחורי התוכנית הכלכלית המוערכת בטריליוני דולרים "וויז'ן 2030" לפיתוח כלכלת המדינה, מה שמסקרן משקיעים רבים מרחבי העולם. בין המשתתפים דיוויד סלומון מקבוצת גולדמן זאקס, ג'יין פרייזר מסיטיגרופ ולארי פינק מבלקרוק, כך מדווח אתר "פורצ'ן".

בנוסף צפויים להשתתף בכירים בתעשיית הבינה המלאכותית והטכנולוגיה כמו נשיאת אלפבית ומנכ"ל טיק טוק. בנוסף יגיע גם בנימין הורוביץ, יזם טכנולוגיה ומייסד שותף של ענקית הון סיכון אנדריסן הורוביץ.

סעודיה
מגדלים בסעודיה, ארכיון | צילום: shutterstock

בכירים בוול סטריט ובעמק הסיליקון מגלים יותר ויותר עניין במזרח התיכון העשיר בנפט, ערב הסעודית מחזיקה בעושר של כמעט טריליון דולר, כאשר יורש העצר שואף להביא את המשקיעים הגדולים וגדולי התעשייה העולמית למדינה כדי לתמוך בשאיפותיו המקומיות. מדיניות החוץ הסעודית התמקדה לאחרונה בהורדת המתיחות האזורית בתקווה שאזור יציב יותר יביא הון זר וידע טכנולוגי, אבל האירועים בשנה האחרונה הם תזכורת לעד כמה האזור נוטה לחוסר יציבות.

"ההשפעה של חוסר היציבות האזורית על הסיכויים להשקעות זרות היא שלילית לחלוטין, למעט אולי התעשייה הביטחונית", אמר גרגורי גאוז, פרופסור ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת טקסס A&M. הון "לא נמשך לאזורי סכסוך, גם אם המדינה אינה משתתפת מיידית בסכסוך", הוסיף.

אולם, סעודיה עדיין מקדמת את תוכניות הפיתוח הגדולות שלה. לקראת הוועידה, עסקאות בשווי של יותר מ-28 מיליארד דולר צפויות להיות מוכרזות במהלך השבוע הבא על ידי בכירים מכל העולם, כך לפי ריצ'רד אטיאס, מנכ"ל מכון FII. חלק מהעסקאות יתמקדו בבינה מלאכותית, כולל פוטנציאל קרן חדשה עם אנדריסן הורוביץ שעשויה לגדול עד ל-40 מיליארד דולר. הממלכה צפויה גם להכריז על חברה חדשה שתשקיע לפחות 10 מיליארד דולר בהפיכת ערב הסעודית ליצרנית עולמית מובילה של מימן, דלק דל פחמן שעשוי להיות המפתח למעבר העולמי משריפת דלקים מאובנים.

שתי קרנות הנסחרות בבורסה יערכו את הופעת הבכורה שלהן במסחר בריאד ויעניקו למשקיעים סעודים גישה למניות הונג קונג – מה שמרמז של הקשרים ההולכים וגדלים של הממלכה עם סין, שכן היא מגבירה את תזרימי ההשקעות עם שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה.

ובכל זאת, הסכסוך האזורי צפוי להכביד על סנטימנט המשקיעים העולמי במזרח התיכון. ערב הסעודית, כלכלת המפרץ הגדולה ביותר, תאלץ להבין את האפקט.  כאשר המתיחות בין ישראל לאיראן הסלימה, על פי מחקר קרן קופלי, מספר הקרנות המושקעות בשוק המניות הסעודי ירד מעט בין מרץ לספטמבר השנה. כך שסעודיה סופגת פגיעה כלכלית גם אם היא לא צד במתיחות. עוד השפעה, קרן ההשקעות הציבורית, הקרן הריבונית החזקה של הממלכה שהשליט עומד בראשה בפועל, הופכת למקום שקשה יותר להוציא ממנו כסף לחברות זרות.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן