בדרך להחמרת הסנקציות על איראן? גוברות הערכות לפיהן טראמפ, עם תחילת הקדנציה השנייה שלו, יקבל החלטה להטיל סנקציות מחמירות יותר על תעשיית הנפט של איראן בשל תוכנית הגרעין האיראנית. למהלך זה של החמרת הסנקציות יהיו השלכות ישירות על ייצוא הנפט של איראן לסין. על פי הערכות, החמרת הסנקציות תעלה את מחיר הנפט ותפגע בייצוא של איראן לסין.
"ניצחון של טראמפ עשוי לראות את ארה"ב אוכפת סנקציות נגד איראן, ובכך להפחית את יצוא הנפט האיראני ולגרום לעלייה במחירי הנפט", אמר ויווק דהר, אסטרטג סחורות ב-Commonwealth Bank of Australia, ל"רויטרס".
בשנת 2018, במהלך כהונתו הראשונה בבית הלבן, טראמפ החזיר את הסנקציות על איראן, מה שהוביל בסופו של דבר לעצירת יצוא הנפט שלה להודו, יפן ודרום קוריאה. בסוף 2019, בתי הזיקוק בסין הגדילו את הרכישות של נפט גולמי איראני מוזל, ובכך מילאו את החלל הריק שנוצר באיראן בעקבות הסנקציות של ארה"ב, מה שהפך את סין ליבואנית הנפט הגדולה של טהראן. סין ואיראן בנו מערכת מסחר המבוססת בעיקר על המטבע הסיני, היואן ורשת של מתווכים, שתי המדינות נמנעות מהדולר ומחשיפה לרגולטורים אמריקאים, מה שמקשה על אכיפת הסנקציות.
במקביל, למרות הטלת הסנקציות אנליסטים מעריכים כי עד כה וושינגטון לא ששה לנקוט בצעדים שישבשו את האספקה האיראנית ויוציאו אותה לחלוטין מהשוק העולמי בעקבות מלחמת אוקראינה, ייתכן שעידן טראמפ יוביל למדיניות אחרת מחמירה יותר.
Vortexa Analytics, העוקבת אחר זרימות הנפט של איראן, העריכה כי יבוא הנפט האיראני של סין הסתכם ב-1.4 מיליון חביות ליום במהלך תשעת החודשים הראשונים של השנה. בחודש שעבר, וושינגטון הרחיבה את הסנקציות על איראן, והוסיפה צעדים נגד ספינות הנושאות את הנפט שלה, מה שהאט את זרימת הנפט האיראני ממלזיה לסין, כך אמר גורם המעורב בעניין ל"רויטרס".
מקורות בבתי זיקוק עצמאיים בסין שחלקם כבר פועלים בהפסד, עלולים להיאלץ לקצץ עוד יותר את הייבוא בתנאים של אכיפה מחמירה יותר של סנקציות על ידי טראמפ על איראן ועל ונצואלה. עם זאת, היבוא של סין מאיראן עלה בכ-30% בין ינואר לאוקטובר למרות הסנקציות הדוקות יותר, אמרה אנליסטית וורטקסה, "ייתכן שנראה שינויים משמעותיים רק כאשר שחקנים אחרים, כמו בנקים, יתווספו לרשימה", הוסיפה.
בייג'ין מצידה טוענת שוב ושוב כי סחר הנפט שלה עם איראן לגיטימי ותואם את החוקים הבינלאומיים.