הצרות של מנכ"ל ענקית הנפט שברון: כך עלול להידרדר אמון המשקיעים

לאחר חמש שנים של ביצועים מצוינים, חברת שברון עומדת כעת בפני אתגרים הפוגעים ברווחים ובראשם אפשרות שתבוטל העסקה לרכישת חברת הס ב-53 מיליארד דולר בעקבות סכסוך עם ענקית הנפט האמריקאית אקסון • החברה צפויה לדווח בקרב על ירידה של כ-35% ברווחים ברבעון השלישי לעומת התקופה המקבילה אשתקד

חברת שברון | צילום: שאטרסטוק

שברון, ענקית הגז והנפט האמריקנית המחזיקה בזכויות במאגרי הגז הישראלים תמר ולוויתן, היא החברה השנייה בגודלה בענף האנרגיה האמריקאי. לפני חמש שנים החברה זכתה לשבחים לאור ביצועיה בוול סטריט כאשר הפכה לחברה עם שווי שוק הגדול ביותר בענף ועקפה את הענקית אקסון מובייל. עד 2022 שברון הציגה ביצועים טובים יותר מהמתחרים ומניית שברון עמדה בלחצים בעת מגיפת הקורונה.

2024 הביאה מציאות קצת אחרת, תמונת המצב של שברון נראית היום הרבה פחות זוהרת וכעת מופעל יותר לחץ על מנכ"ל החברה, מייקל וירט,  לעצור את הירידה במניה והירידה ברווחים שלא מכסים את חלוקת הדיבידנדים והרכישות העצמיות שמבצעת החברה. הצרה המשמעותית שרובצת על המנכ"ל כרגע היא קרב הבוררות עם ענקית הנפט הגדולה בארה"ב אקסון מובייל על רקע העסקה שחתמה שברון לרכישת חברת הס ב-53 מיליארד דולר. העסקה הייתה אמורה להעניק לשברון נתח משמעותי בשדה הנפט בגיאנה אך אקסון מאיימת בביטול העסקה באמצעות עמידתה על זכות סירוב ראשונה שיש לה בעניין מכירת נכסים בגיאנה.

עם כניסת המנכ"ל מייקל וירט לתפקידו ב-2018, מניית שברון זינקה  ב-18% בהשוואה לעלייה של 31% במניית אקסון באותה התקופה. היום, כאמור, למרות הביצועים הטובים שהציגה החברה בשנים האחרונות, הלחץ בקרב המשקיעים הוא גדול יותר. עם זאת, האתגרים בחברה לא מציבים סיכון לכהונתו של  וירט כך לפי בכירי שברון ומקורות בתעשייה, כפי שמדווח "רויטרס". למרות זאת, הדירקטוריון לוחץ על תפנית מהירה יותר ברווחים, כך על פי מקורבים המכירים היטב את אופן חשיבת הדירקטוריון. שברון חווה ירידה ברווחים בחמשת הרבעונים האחרונים, כאשר מחירי הנפט נסוגו מהשיא של 2022. "יש הרבה לחץ על מייק בגלל עסקת הס", אמר ל"רויטרס" אחד המקורבים לדירקטוריון החברה.

הצל הגדול ביותר המכביד על החברה נותר המחלוקת שלה עם חברת Exxon ו-CNOOC Ltd על החזקותיהם בגיאנה, הכוללות גם את תגלית הנפט הגדולה בעולם מזה כמעט שני עשורים. אם העסקה לא תצא לפועל בשל המאבקים מול אקסון יהיה זה בבחינת פגיעה קשה באמון המשקיעים, מה שעלול לדרדר יותר את מחיר המניה. "אם הבעיות התפעוליות של שברון יימשכו או אם העסקה עם הס תתפרק בסופו של דבר, נוכל לראות עוד תת ביצועים", אמר ל"רויטרס" אנליסט ב-RBC Capital.

העסקה לרכישת חברת הס במקור הייתה אמורה להיסגר במחצית הראשונה של השנה, אך ייתכן שהחלטה בתיק הבוררות תינתן רק ברבעון השלישי של השנה הבאה. העיכוב הוא קריטי עבור שברון מכיוון שסגירת העסקה אמורה להעניק לחברה נתח של 30% בתפוקת הנפט של גיאנה, שבשנה שעברה סיפקה להס רווח נקי של 1.88 מיליארד דולר.

ההימור שלקחה שברון עם רכישת הס הוא בעל חשיבות מבחינת החברה כיוון שהעסקה נועדה להבטיח הפקת נפט ארוכת טווח ממדינה עם פחות סיכונים גיאופוליטיים בהשוואה לפעילותה של שברון בוונצואלה או בקזחסטן, שהאחרונה מהווה כמעט 20% ממאגרי הנפט של שברון.

גיאנה, הממוקמת על החוף האטלנטי של דרום אמריקה, עשויה לסייע מאוד בשיפור איכות תיק ההשקעות של החברה באמריקה הלטינית, שם היא שומרת על נוכחות מוגבלת בברזיל, ארגנטינה ומדינות קטנות יותר. החברה פעילה בעיקר בוונצואלה, אולם מחוקקים בארה"ב ומנהיגי אופוזיציה ופעילים בוונצואלה קראו להגבלות הדוקות יותר על עסקאות החברה במדינה.

בהנחה שהרישיון של שברון לפעול בוונצואלה יבוטל או יתוקן, מה שלדעת אנליסטים עלול לקרות אם הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ישוב לתפקידו וישיב את הקמפיין שלו נגד הנשיא מדורו, החברה עלולה לאבד את זכותה לייצוא משמעותי של כ-220 אלף חביות נפט ביום. שברון מבחינתה ממשיכה לטעון  בפני הרשויות בארה"ב שהיא קיבלה המשך אישורים להישארותה בוונצואלה למשך שישה חודשים.

שברון, חברת הנפט השנייה בגודלה, בארה"ב צפויה לרשום ביום שישי רווחים של 4.26 מיליארד דולר ברבעון השלישי, על פי הערכות של חברת הפיננסים LSEG, מדובר בירידה של 35% לעומת 6.53 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד, זאת על רקע ירידה במחירי הנפט ומרווחי זיקוק.

 

 

 

 

 

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן