חיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

למרות המלחמה: מאגר תמר ירחיב את היקף ייצוא הגז למצרים

ההשבתה של אסדת תמר בתחילת המלחמה רק חשפה את התלות של מצרים בגז הישראלי • למרות המלחמה המאגר מתכוון יותר מלהכפיל את ייצוא הגז מ-2.56 לכ-6 מיליארד קוב בשנה

אסדת תמר, אילוסטרציה: משה שי, פלאש90

בעקבות מלחמת חרבות ברזל שבתה אסדת תמר בין ה-8 באוקטובר עד 12 בנובמבר 2023. בעקבות ההשבתה צומצם באופן משמעותי ייצוא הגז הטבעי למצרים וירדן. כעת מתברר שהמלחמה לא שינתה את התוכניות של השותפות במאגר תמר להגדיל את כמות הגז הטבעי המיוצאת למצרים בשנים הקרובות.

הגדלת הייצוא תהיה תלויה בפיתוח תשתיות הפקה לצורך הרחבת ההפקה. הזמן הקצר שבו אסדת תמר שבתה והקיצוץ הדרמטי בייצוא למצרים וירדן, חשף את התלות הגבוהה של המדינות בגז הישראלי.

יחד עם זאת ראוי לציין, כי למרות המלחמה ההסכמים עם מצרים וירדן נותרו מבוססים. זאת מכיוון שהם מושתתים על צורך חיוני באנרגיה זמינה ובמחירים זולים בהשוואה לעולם. “מצרים וירדן רגישות במיוחד למחירי הגז הטבעי, אם לא יהיה ייצוא למצרים, ישראל לא תישבר כי היא מדינה חזקה.

לעומת זאת, מבחינת מצרים זה הרבה יותר דרמטי, המצב הכלכלי שם רעוע. זו מדינה ענייה, עליית מחירי האנרגיה שם עלולה להיות דרמטית לתושבים, עם עליות במחירי החשמל שלא יוכלו להתמודד איתן”, מסביר אמיר פוסטר, מנכ״ל איגוד תעשיות הגז הטבעי בישראל. “בתסריט הקיצוני ביותר, אם אין למצרים אפשרות לייבא גז מישראל, הם יאלצו לחפש חלופות, וגז טבעי מקטאר או מרוסיה הוא הרבה יותר יקר”, מוסיף פוסטר.

אסדת תמר | צילום: משה שי/פלאש 90

גז יש, תשתיות הולכה – פחות
התלות של מצרים בגז הישראלי רק מחדדת את הצורך והכוונות של השותפות להגדיל את יכולת ההפקה לצורך הרחבת הייצוא. על פי דו”חות מנהל אוצרות טבע שבמשרד האנרגיה, בשנת 2023 הופקו ממאגרי תמר, לוויתן וכריש כ-25.28 BCM – 13.72 BCM לשוק המקומי ו-11.56 BCM לייצוא.

ממאגר תמר הופק גז טבעי בהיקף של 6.61 BCM לשוק המקומי ו-2.56 BCM לייצוא למצרים. כעת, יש כוונה להרחיב באופן משמעותי את הייצוא למצרים בעוד כ-4 BCM, כלומר כ־6 BCM בשנה, כמות דומה להפקת הגז מהמאגר שמיועדת כיום לשוק המקומי.

במאגר לוויתן כ-80% מכמות ההפקה בשנה שעברה הועברה לייצוא למצרים וירדן, מדובר בכמות של 6.29 BCM, לעומת 2.19 BCM בלבד שהופנו לשוק המקומי. גם מאגר לוויתן שואף להרחיב את ההפקה לייצוא וגם לתצרוכת מקומית. אך לצורך כך יידרש היתר מהמדינה.

הכוונות להרחיב את ההפקה לצורך הגדלת הייצוא מעוררת ביקורת באשר להגדלת ייצוא על חשבון הפניית כמויות הגז לשוק המקומי. לביקורת זו משיב פוסטר, כי הייצוא רק תורם לבניית מערכת האספקה וזו מגבירה את הביטחון האנרגטי שלנו. “אם לא תהיה הרחבת תשתיות, בעוד עשור התשתיות הקיימות לא יספיקו.

פיתוח התשתיות הוא הכרחי לביטחון האנרגטי של ישראל. לשוק הישראלי יש את כמויות הגז הדרושות, אבל אין תשתיות מתאימות להגדלת הצריכה, ולכן פיתוח התשתיות לצורך הרחבת הייצוא יאפשר גם תצרוכת מקומית גדולה יותר, שללא ספק תידרש לנו בעתיד”, מסביר פוסטר.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הירשמו לניוזלטר של ערוץ הכלכלה

דילוג לתוכן