חיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

נותנים גז: המאגר הרווחי מכולם – ‘לוויתן’, עם הכנסות של 503 מיליון שקלים בחציון הראשון של 2024

סך התמלוגים ממאגר 'תמר' הסתכמו בכ-382 מיליון שקלים • ממאגר 'כריש': כ-248 מיליון שקלים • סך ההכנסות בחציון מ-3 המאגרים - 1.13 מיליארד שקלים– עלייה של כ-12.5% בהשוואה לחציון המקביל אשתקד

מאגר גז ישראל | צילום: שאטרסטוק

משרד האנרגיה והתשתיות גבה מעל 14 מיליארד שקלים מתמלוגי הגז הטבעי עד היום, מתוכם כ- 1.13 מיליארד שקלים בחציון הראשון של שנת 2024 – עלייה של כ-12.5% בהשוואה לתמלוגי הגז הטבעי בחציון הראשון בשנה הקודמת.

כך מדווח היום משרד האנרגיה והתשתיות בראשות השר אלי כהן.

מאגר ‘כריש’ | צילום: משרד האנרגיה והתשתיות

עוד נמסר כי סך התמלוגים שנגבה ממאגר ‘כריש’ גדל בכ-70% ביחס לחציון הראשון של 2023.

אגף תמלוגים, חשבונאות וכלכלה במשרד האנרגיה והתשתיות מציין כי בחציון הראשון של שנת 2024, נרשמו הכנסות בסך של כ-1.175 מיליארד שקלים מתמלוגי הגז טבעי, מחצבים ומאגרות – עלייה של כ-12.5% לעומת ההכנסות בחציון הראשון של שנת 2023, שהסתכמו ב-1.044 מיליארד שקלים .

עיקר ההכנסות הינן מתמלוגי הגז הטבעי, שהסתכמו בכ-1.133 מיליארד שקלים, גידול של כ- 12.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

גידול משמעותי בכמויות ההפקה

העלייה בהכנסות מתמלוגים נבעה מעלייה בכמות ההפקה של גז טבעי לייצוא, גידול בכמויות ההפקה של נוזלים הידרוקרבוניים וכן עקב עלייה בשער החליפין של הדולר. סך ההכנסות מתמלוגים שמקורם בייצוא הסתכמו לסך של כ-687 מיליון שקלים (כ-60.66% מסך התמלוגים).

סך התמלוגים שנגבו ממאגר ‘לוויתן’ הסתכמו בכ-503 מיליון שקלים מהפקה של כ-5.47 BCM, סכום המשקף עלייה של כ-4.3% לעומת ההכנסות מתמלוגי ‘לוויתן’ בחציון המקביל אשתקד. עיקר ההכנסות מתמלוגי המאגר נבעו ממכירות לייצוא (כ-88.76%), ואילו היתרה, בשיעור של כ-11.24%, נובעת ממכירות לשוק המקומי.

מאגר ‘תמר’ | צילום: משרד האנרגיה והתשתיות

סך התמלוגים שנגבו ממאגר ‘תמר’ הסתכמו בכ-382 מיליון שקלים מהפקה של כ-4.9 BCM, סכום המשקף עלייה של כ-0.6% לעומת ההכנסות בתקופה המקבילה לפני שנה.

‘כריש’ כמו כריש

העלייה בהכנסות מתמלוגי ‘תמר’ ו’לוויתן’ נבעה בעיקר מגידול בכמויות הייצוא למצרים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וכן מעלייה בשער החליפין של הדולר.

סך התמלוגים שנגבו ממאגר ‘כריש’ (שהחל להפיק גז טבעי והידרוקרבונים באוקטובר 2022) הסתכמו בכ-248 מיליון שקלים מהפקה של כ-2.77 BCM גז טבעי וכ-1,821 אלף חביות נוזלים הידרוקרבוניים – סכום המשקף עלייה משמעותית של כ-70% לעומת ההכנסות מתמלוגי המאגר בתקופה המקבילה אשתקד, וזאת בשל גידול בכמויות ההפקה.

כמו-כן, נגבו הכנסות מתמלוגי מחצבים בסך של כ-38 מיליון שקלים, לעומת כ-30.8 מיליון שקלים שנרשמו בתקופה המקבילה לפני שנה. מדובר בגידול של כ-23.3%, וזאת בעקבות תשלום הפרשי תמלוגים בגין ביקורת שנערכה ע”י האגף בגין השנים 2020-2021.

בנוסף, נרשמו הכנסות של כ-3.7 מיליון שקלים מאגרות גז טבעי נפט ומחצבים.

השר כהן: “פועלים לגוון את מקורות היצוא של הגז הישראלי, ככלי לחיזוק מעמדנו הבינלאומי

במשרד האנרגיה והתשתיות מעריכים כי ההכנסות מתמלוגים ואגרות לשנת 2024 יסתכמו בלמעלה מ-2 מיליארד שקלים.

 

שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן | צילום: ויקיפדיה

עוד מציינים במשרד כי הכנסות המדינה ממשאבי הגז הטבעי מורכבות משלושה גורמים:

הראשון, תמלוגים בשיעור של כ-12.5% הנקבעים על-פי חוק הנפט מרגע תחילת ההפקה במאגר. ניהול הגבייה והבקרה על התמלוגים מתבצע באגף התמלוגים במשרד האנרגיה והתשתיות, והכספים מועברים ישירות לקופת המדינה.

מאגר ‘לוויתן’ | צילום: משרד האנרגיה והתשתיות

השני – מס חברות (מס הכנסה) בשיעור של 23% מהרווח, הנקבע על-פי פקודת מס הכנסה ומנוהל על-ידי רשות המיסים. גם הוא מועבר ישירות לקופת המדינה.

השלישי, מס רווחים ממשאבי טבע (‘מס ששינסקי’) בשיעור של 20% – 46.8% לאחר החזר השקעה של 150%. מדובר במס מיוחד שנקבע בעקבות דו”ח ועדת ששינסקי, המנוהל על-ידי רשות המיסים ומועבר לקרן ייעודית המוכרת בשם ‘הקרן לאזרחי ישראל’ בניהול בנק ישראל. בהתאם לחוק, התשואה מהקרן מועברת לתקציב המדינה למטרות ייחודיות.

שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, ציין: “מאגרי הגז הטבעי הם נכס אסטרטגי שמאפשר עצמאות אנרגטית, הכנסה של מיליארדי שקלים למדינה, ירידת מחירים עבור הצרכן הישראלי, חיזוק מעמדנו הבינלאומי, והגברת היציבות והביטחון האזוריים. בימים אלה אנו פועלים לגוון את מקורות היצוא של הגז הישראלי, ככלי לחיזוק מעמדנו הבינלאומי”.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

הירשמו לניוזלטר של ערוץ הכלכלה

דילוג לתוכן