חיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

פגיעה במתקני נפט והחמרת הסנקציות: כך איראן מסכנת את כלכלתה

הערכות: איראן תנסה לא להיגרר למלחמה מול ישראל ותעדיף את ההישרדות על פני הנקמה בשל מצבה הכלכלי המקרטע והסנקציות המכבידות עליה • כניסה למלחמה מול ישראל תוביל את איראן לסיכון של פגיעה במקור ההכנסות המרכזי שלה - הנפט ותפגע גם בסיכויים לחדש את השיחות עם ארה"ב על הסכם הגרעין – מה שיוביל להחמרת הסנקציות ולא להקלתן כפי שהיא מצפה

טילים בליסטיים, על רקע דגל איראן | צילום: שאטרסטוק

על רקע האיומים של איראן בשיגור טילים בליסטיים לעבר ישראל, הדחף של הרפובליקה האיסלאמית לנקום עלול לדחוף אותה למצב כלכלי קשה שידרדר עוד יותר את מצבה. ההנהגה האיראנית אומנם מכוונת לנקמה אך על פי הערכות האנליסטים הבוחנים את מצבה הכלכלי, מלחמה כוללת בין ישראל לאיראן תהיה הרסנית במיוחד לאיראן, שכלכלתה נמצאת כבר עכשיו במצב קשה ומתקני הנפט שלה עשויים להיות יעד להתקפות. למרות הסנקציות איראן עדיין נשענת על הכנסות מנפט אותו היא מייצאת בעיקר לסין.

מחירי הנפט אומנם עדיין לא מגיבים למתיחות ולהסלמה במזרח התיכון, המחירים עדיין נעים סביב 70 דולר לחבית אך עלולים בהמשך להיות מאוד רגישים לסיכונים לאיומים על אספקת הנפט. פגיעה במתקני הנפט של איראן תוריד את אספקת הנפט העולמית, מה שיתבטא באופן ישיר בעלייה במחירי הנפט, על פי הערכות מעל ל-100 דולר לחבית. עד כה, למרות ההתרחשויות השווקים חזו תגובה מאופקת מאוד מצד איראן, אחת מיצרניות הנפט הגדולות באופ”ק.

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן | צילום: רויטרס

על פי הערכות שמתפרסמות ב-CNBC המתייחסות גם לאיומים על אספקת הנפט, איראן נמצאת במצב שאפשרויות התגובה שלה מאוד לא טובות, אם הרפובליקה האיסלאמית תהיה מעורבת יותר באופן ישיר במלחמה מול ישראל, היא בעצמה תהיה מטרה ישירה ולכן תעדיף כרגע את ההישרדות על פני הנקמה.

גורמים כלכליים עשויים לגרום לאיראן להיות זהירה, איראן סבלה בשנים האחרונות מסנקציות מצד מדינות המערב על רקע תוכנית הגרעין שלה, סנקציות משתקות שפגעו קשות בכלכלתה. האינפלציה הגבוהה במדינה שחקה את כוח הקנייה של האיראנים. המדינה בעלת 90 מיליון איש אינה בעמדה המתאימה להרשות לעצמה מלחמה, כך על פי האנליסטים.

נשיא איראן הנכנס, מסעוד פז’קיאן,נראה  נחוש בדעתו לתקן את היחסים עם המערב ולהתחיל מחדש את השיחות עם ארה”ב על הסכם הגרעין האיראני, שעשוי להקל על הסנקציות על טהראן בתמורה לפיקוח על תוכנית הגרעין המתפתחת שלה. גורמים רפורמיסטים באיראן טוענים שהיא אינה יכולה להרשות לעצמה מלחמה שמסכנת את הכלכלה ואת התשתיות שלה. עם זאת, גורמים אחרים שמרניים יותר באיראן דוחפים לתגובה כדי לבסס הרתעה מול ישראל.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

הירשמו לניוזלטר של ערוץ הכלכלה

דילוג לתוכן