שיתוף הפעולה הצבאי בין רוסיה ואיראן התגבר מאוד בשנים האחרונות בעיקר מאז תחילת הפלישה של רוסיה לאוקראינה. לפי מידע שפורסם ברויטרס לפני מספר חודשים, איראן סיפקה לרוסיה כ-400 טילי קרקע-קרקע, טילים בליסטיים בטווח של 300-700 ק"מ, איראן הכחישה את הדיווח שהגיע על רקע ההתחזקות הקשרים הצבאיים בין שתי המדינות. בין איראן לרוסיה אין ברית צבאית רשמית ולא סביר ששתי המדינות יגבשו ברית כזאת כיוון שהשותפות הנוכחית נותנת לשתיהן מרחב תמרון בזירה הבינלאומית.
העברת טילים בליסטיים מאיראן לרוסיה היא מהלך שאיראן נמנעה ממנו מחשש מארה"ב וממדינות אירופה, באוקטובר 2023 הסתיים אמברגו הנשק שהטיל האו"ם על העברת טילים לאיראן למרות זאת מדינות אירופה החליטו לשמור על הסנקציות של ייצוא הטילים. כך במאמר מיוחד של "סטימסון סנטר" המפרט את מערכת היחסים הצבאית בין רוסיה לאיראן.
ההנהגה האיראנית ראתה במלחמה באוקראינה הזדמנות להגביר את תלותה של מוסקבה בטהרן וכן לקבל בתמורה טכנולוגיה צבאית רוסית מתקדמת כמו מטוסי קרב Su-35 ומערכת טילי ההגנה S-400. איראן סיפקה לרוסיה במהלך המלחמה באוקראינה אמצעי לחימה כמו פגזי ארטיליה ומזל"טים הכולל הקמת מפעל שלם לייצור מלט"ים על אדמת רוסיה. בנובמבר 2023 הודיעה טהראן כי תקבל מטוסי קרב רוסיים מסוג Su-35 וכן מסוקי תקיפה Mi-28. על פי המאמר שפורסם במרץ 2024, מטוסי הקרב, המסוקים ואולי אפילו מערכת ההגנה מפני טילים S-400 יישלחו בקרוב לטהרן. על פי המאמר, מערכת היחסים המתהדקת בין שתי המדינות מגיעה גם לתעשיית החלל כאשר רוסיה שלחה לוויין איראני בפברואר 2024.
גם בביזנס אינסיידר דווח במהלך חודש אוקטובר כי איראן הזמינה מרוסיה מטוסי קרב רוסיים מסוג Su-35 ומערכת ההגנה מפני טילים S-400 כדי להתמודד מול התקפות של חיל האוויר הישראלי. על פי הדיווח זה לא יקרה בטווח המיידי והאספקה תיקח זמן. על פי הערכות שהתפרסמו באתר, ה-Su-35 יאפשר לאיראן לשדרג חלקית את חיל האוויר המיושן שלה, שלא קיבל מטוסי קרב חדשים מאז תחילת שנות ה-90, וככל הנראה ישפר את יכולתה להגן על המרחב האווירי שלה. למרות זאת, אין צפי סביר לשינוי במאזן הכוחות באזור כיוון שלמונרכיות המפרץ הערביות יש עדיין מטוסי קרב מתקדמים בהרבה מאיראן. כתוצאה מכך, רחפנים וטילים בליסטיים יישארו ככל הנראה האמצעים העיקריים של טהראן להפגנת כוחה הצבאי.
הקשרים הצבאיים ימשיכו להתהדק?
איראן מעוניינת מאוד בהגנה האווירית S-400 של רוסיה. משלוחים כאלה מרוסיה ואיראן על פי הערכות עלולים לסבך את התקיפות האוויריות של ישראל או ארה"ב נגד טהראן. לאחר שאיראן תקפה ישירות את ישראל באפריל עם מטח מזל"ט וטילים, ישראל הגיבה בהשמדת המכ"ם של אחד ממטוסי ה-S-300PMU-2 של איראן, מערכת ההגנה האווירית המתקדמת ביותר של איראן שנרכשה מרוסיה וקודמתה של ה-S-400.
האם רוסיה תספק את מערכות ההגנה של S-400? על פי הערכות ההגנה האווירית של רוסיה עצמה מתוחה עד הקצה בשל המלחמה באוקראינה, רוסיה זקוקה לכל ההגנה האווירית שהיא יכולה לגייס כדי להגן על מחסני התחמושת שלה מפני גלי התקפות מל"טים אוקראינים.
לפני ה-7 באוקטובר איראן התחייבה להאט את קצב הצבירה של אורניום מועשר בתמורה להקלה על הסנקציות בייצוא הנפט עם אכיפה פחות מחמירה מצד ארה"ב, מאז אירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל פחתו יותר הסיכויים להסכמים נוספים בין ארה"ב לאיראן. על רקע האירועים, איראן מתקרבת לרוסיה וככל שרוסיה נכנסת לשנה השלישית במלחמה באוקראינה, מוסקבה זקוקה לטילים ואיראן מהצד השני זקוקה לסיוע הרוסי בטכנולוגיות צבאיות.
האם רוסיה תעמוד לצד איראן בכל הסוגיות הקריטיות בזירה הבינלאומית? לשתי המדינות יש חילוקי דעות בענייני סוריה, בדרום הקווקז וגם בים האדום, שם ספינות שנשאו נפט רוסי ספגו לאחרונה אש מצד המורדים החות'ים הנתמכים על ידי איראן. לעומת זאת, בארה"ב קיים חשש כי מוסקבה שינתה את עמדתה בנושא הגרעין ואינה מתנגדת עוד לפיתוח יכולות הגרעין של איראן.
על פי הערכות, טהראן ומוסקבה קרובות יותר ליצירת חזית מאוחדת נגד ארה"ב מהים השחור ועד המפרץ הפרסי, עבור מוסקבה, אוקראינה נתפסת כמדינת פרוקסי המשמשת את וושינגטון, זה דוחף את רוסיה לראות באיראן מכשיר נגד ארה"ב.