חיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

“שוק הנדל”ן בדרך לקטסטרופה; נראה עליות מחירים שלא ראינו הרבה זמן”

לאן הולך שוק הדיור? המחסור בידיים עובדות בשוק הוא הבעיה הקשה שמטרידה את רוב הבכירים בענף הנדל"ן היום על רקע המלחמה. בכנס שהתקיים היום עלו הבעיות המרכזיות בשוק • מנכ"ל בחברת נדל"ן: "מי ישקם את הצפון? מי יבנה את זה? אין לנו ידיים עובדות, הפערים בחברה ילכו ויתרחבו שבעתיים"

נדל"ן בישראל | צילום: שאטרסטוק

בצל המלחמה והמחסור החמור בעובדים בענף הבנייה על רקע הריבית הגבוהה ומבצעי המימון של הקבלנים, התקיים היום (חמישי) כנס נדל”ן שבו עסקו במצוקות שחווה שוק הנדל”ן היום כפי שהן נראות על ידי מנהלים בכירים בחברות הנדל”ן, “אנחנו נראה עליות מחירים שלא ראינו הרבה זמן. כל קבלן ממוצע שעובד בא ואומר אני רוצה תוספת של ארבעה מיליון שקל. אם לפני שנה חשמל ממוצע לדירה עלה 32 אלף שקל – היום הוא עולה מעל 50 אלף שקל. וזה יעלה לכולם ביוקר”,  כך אמר עמוס דבוש, מנכ”ל קרדן נדל”ן.

בסקירה לגבי המצב הקיים היום והמחסור בעובדים, טען דבשה כי הסינים לא באים, “בצפון אין שום כביש שנשאר שלם כתוצאה מהזחלים של הטנקים והנגמ”שים. מי ישקם את זה? מי יבנה את זה? אין לנו ידיים עובדות”. כהשלכות ישירות של המצב היום, דבשה הצביע על הפערים בחברה הישראלית כשרק יתגברו לטענתו, “מי שאין לו יהיה בבעיה קשה מאוד. הפערים ילכו ויתרחבו שבעתיים. זה לא יכול להיות שלאנשים לא תהיה אפשרות לקנות דירה. צריך שלאנשים האלה לפחות יהיה אופק”, ציין.

בין הבעיות הבולטות ביותר שעלו בכנס הן מצוקת האשראי במימון, המשפיעה על הגורמים המממנים וחברות הבנייה. רו”ח יגאל ביטון, ראש סקטור הנדל”ן בפאהן קנה, התייחס למודל ה 20-80 ולמצב הנוכחי בשוק, “בעוד שהמודל מאפשר לחברות המימון להעביר חלק מהסיכון לבנקים על ידי חיתום של הבנק ישירות מול הלווה, הוא מעלה שאלות לגבי יציבות השוק בטווח הארוך”, אמר. עוד ציין שעליות המחירים שכבר בולטים בשוק, למרות עליית הריבית, הן רק הפרומו למה שיגיע בהמשך עם העליות הבאות, “הממשלה לא מטפלת בבעיה העיקרית כרגע שהיא מצוקת כוח האדם בענף הבניה”, הדגיש.

גם מנכ”ל אשדר ארנון פרידמן, הביע דאגה מהמחסור בעובדים, “המדינה לא עושה מספיק להביא עובדים זרים ואין לדעת באיזה שלב המלחמה תפסק. אני משער שהמצב הנוכחי הולך להסתיים בקרוב אבל קשה לדעת אם יחזירו את העובדים הפלסטינאים במהרה”.

בין האתגרים והבעיות שעדיין בולטות, המחסור בקרקעות שממשיך להעיב על שוק הדיור, “מה שאנחנו צריכים זה חומר גלם. קרקע. כולנו חיים על האדים של 2021 -2022 עוד כשהיו מכרזים, שרמ”י הציעו קרקעות ורצו להראות שיווקים יפים. בעוד שנתיים אין לנו חומר גלם. בגלל זה הרבה חברות עוברות להתחדשות עירונית”, ציינה מיכל גור, מנכ”לית אלמוגים. היא הדגישה שאין מספיק שיווקים של רשות מקרקעי ישראל והמעט שיש לא בשלים מבחינת תשתיות, “בסביבת ריבית כמו היום זה אסון. אנחנו משלמים פי 4 ו-5 הוצאות מימון על פרויקט. וזה עלויות של יותר מ- 10% מעלות של בניית דירה. בשנתיים הקרובות אני צופה שהמשבר רק יחמיר ומחירי הדירות אין להם ברירה אלא לעלות ואף אחד חוץ מהבנקים והמממנים לא ירוויח מזה”.

“השוק כבר למד להסתגל לריבית הגבוהה, אבל המצב מורכב יותר במציאות של מלחמה ארוכה” ציינה גלית וינדר טפר, מנכ”לית הפניקס ליווי בנייה וערבויות. ” עלויות הפרויקטים עלו לאור המחסור בעובדים וזמני הביצוע התארכו. אמנם העליות במחירי הדירות עשויות לפצות על כך, אך יש חשש שפרויקטים רבים, במיוחד של יזמים קטנים ובינוניים, לא יצאו לפועל”, ציינה.

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

הירשמו לניוזלטר של ערוץ הכלכלה

עוד כתבות מעניינות

דילוג לתוכן