בחודש ספטמבר 2024, הגירעון החודשי של מדינת ישראל הגיע ל-8.8 מיליארד ש”ח, לעומת גירעון של 4.3 מיליארד ש”ח שנמדד באותו חודש בשנה הקודמת, כך לפי החשב הכללי במשרד האוצר.
הגירעון המצטבר מתחילת השנה הסתכם ב-92.8 מיליארד ש”ח, בהשוואה לגירעון מצטבר של 4 מיליארד ש”ח בתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בהתרחבות מדאיגה בגירעון, שעלולה להפעיל לחצים על תקציב המדינה בשנה הקרובה.
ב-12 החודשים האחרונים נרשם גירעון מצטבר של 165.8 מיליארד ש”ח, אשר מהווה כ-8.5% מהתוצר. עלייה זו נובעת בעיקר מהוצאות גבוהות במערכת הביטחון ובמשרדים האזרחיים, בעקבות המלחמה והשפעותיה הכלכליות, לצד תשלומים קשיחים מכוח חוקים והסכמים קיימים.
סך הוצאות הממשלה בחודש ספטמבר עמדו על 51.0 מיליארד ש”ח, לעומת 40.3 מיליארד ש”ח באותו חודש בשנה שעברה. מתחילת השנה, היקף ההוצאות המצטבר הגיע ל-450.1 מיליארד ש”ח, גידול של 31.2% בהשוואה לשנה הקודמת. גידול זה חורג מהגידול המתוכנן בתקציב לשנת 2024, שעמד על 12.9%, והוא נובע בעיקר מהוצאות הביטחון ומהמענה לצרכים החיוניים במהלך המלחמה.
מנגד, הכנסות המדינה בחודש ספטמבר הסתכמו ב-42.2 מיליארד ש”ח. מתחילת השנה, סך ההכנסות המצטבר עמד על 357.3 מיליארד ש”ח, גידול של 5.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ההכנסות ממיסים הציגו גידול של 5.7%, אך הן עדיין רחוקות מלהדביק את קצב הגידול בהוצאות.
על רקע הוצאות המלחמה והגידול המהיר בהוצאות הממשלה, הגירעון של ישראל ממשיך להתרחב, כאשר הממשלה מתמודדת עם לחצים כלכליים פנימיים וחיצוניים.