בנק ישראל: צריכת משקי הבית ירדה באחוז בעקבות עליית הריבית

מחקר חדש של בנק ישראל בוחן את השפעות עליית הריבית בין השנים 2022-2023 על הצריכה הפרטית בעקבות העלייה בהחזרי המשכנתאות • על פי ממצאי המחקר ככל שהריבית עלתה יותר לקראת סוף 2023 ועמדה על 4.75% כך ההשפעה על צריכת משקי הבית הייתה חזקה יותר • הפחתת הצריכה הורגשה בעיקר אצל משקי בית בעלי הכנסה בינונית עד נמוכה שנטלו משכנתאות בריבית משתנה 

קניות, אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק

כך העלייה בהחזרי המשכנתאות משפיעה על הצריכה הפרטית: השפעות חזקות של העלאת הריבית במשק על צריכת משקי הבית, כך מגלה מחקר חדש שנכתב בבנק ישראל הבוחן את השפעות שינויי הריבית בין השנים 2022-2023 על משקי הבית בישראל תוך התמקדות בהחזרי המשכנתאות.

בשנת 2022 החלה עליית הריבית ההדרגתית במשק אחרי 7 שנים שבהן הריבית שהתה ברמה כמעט אפסית, באפריל 2022 הסתיימה הרמה האפסית של 0.1% והחלה העלייה עד לרמה של 4.75% ביולי 2023. בנק ישראל העלה את הריבית בתקופת זמן זו כחלק מהמאמץ לייצב את האינפלציה ולהחזירה ליעד.

על פי המחקר שמציג בנק ישראל כעת, עליות הריבית השפיעו על התנהגות הצרכנים, הממצאים מראים כי נמצא קשר מובהק בין החשיפה למשכנתאות בריבית משתנה לבין שינויים בצריכה הפרטית. ככל שהחשיפה למשכנתא בריבית משתנה הייתה גדולה יותר, כך משק הבית הושפע יותר והפחית את הצריכה שלו. כך משק בית עם רכיב ריבית משתנה של 32% מסך המשכנתא והוצאה חודשית ממוצעת בכרטיסי אשראי של 16,292 שקל, הפחית את הצריכה באמצעות כרטיסי אשראי בכ- 235 שקל בממוצע, זאת בהשוואה למשק בית ללא משכנתא עם ריבית משתנה.

עוד על פי המחקר, ההשפעה על הצריכה נמצאה משמעותית יותר במשקי בית בעלי הכנסה בינונית עד נמוכה. עוד ממצא שעלה מהמחקר מציג עלייה חזקה יותר בהשפעה על הצריכה ככל שהריבית במשק המשיכה לעלות, כך שההשפעה החזקה ביותר על הצריכה הפרטית הייתה לקראת סוף שנת 2023.

"על בסיס ניתוח ממצאי המחקר ניתן להעריך כי בעקבות העלאת הריבית, ערוץ תזרים המזומנים של המשכנתאות הוביל לירידה של כאחוז בסך הצריכה הפרטית בישראל", כך סיכמו בבנק ישראל את המסקנה העולה מהמחקר.

 

 

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

דילוג לתוכן