חיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הערכה: מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות ב-0.6% | ניתוח

המתיחות הגאופוליטית תופסת בימים אלה את תשומת לב המשקיעים, אך צריך להזכיר כי עונת הדו"חות בארה"ב יצאה לדרך • היום צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן עבור חודש מרץ, שצפוי לעלות ב-0.6% (קונצנזוס 0.5%) והקצב השנתי צפוי להאיץ מ-2.5% ל-2.7%

מדד המחירים לצרכן | צילום: שאטרסטוק

חששות מהסלמה במזרח התיכון ואינפלציה שממשיכה להפתיע כלפי מעלה, הכבידו על מדדי המניות בוול סטריט במהלך השבוע החולף, ובפרט ביום שישי, במקביל לזינוק בתשואות האג"ח, דולר (DXY) שעלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר האחרון, המשך עלייה במחיר הנפט וזינוק במחיר הזהב. בנוסף, מדד ה-VIX (מדד הפחד) רשם את העלייה התוך יומית החדה ביותר מאז 2021 ועלה לרמתו הגבוהה מאז אוקטובר האחרון.

בסיכום שבועי, מדד ה-S&P500 ירד ב-1.6% ורשם את הירידה השבועית הגדולה ביותר מאז אוקטובר 2023, הנאסד"ק ירד ב-0.5% והדאו-ג'ונס ירד ב-2.4%. בשוק אגרות החוב הממשלתיות, התשואות עלו לכל אורך העקום כאשר התשואה ל-10 שנים עלתה ב-11 נ"ב לרמה של כ-4.50% והתשואה לשנתיים עלתה ב-15 נ"ב לרמה של 4.88%.

האינפלציה השנתית בארה"ב המשיכה לטפס בחודש מרץ מ-3.2% ל-3.5% (צפי 3.4%). מדד שירותי ליבה בניכוי דיור, שמשקף את סביבת האינפלציה בצורה טובה יותר, זינק ב-0.65% והקצב השנתי האיץ מ-4.3% ל-4.8%. ההפתעה כלפי מעלה בחודש השלישי ברציפות מסירה מהשולחן את הסיכויים להפחתת ריבית בחודש יוני, והאמת, שעם נתונים שכאלה איך אפשר לדון בכלל על הפחתת ריבית. בשווקים מתמחרים הפחתת ריבית ראשונה בחודש ספטמבר, ועד סוף השנה כמעט 2 הפחתות ריבית.

אינפלציה | צילום: שאטרסטוק

אמנם המתיחות הגאופוליטית תופסת בימים אלה את תשומת לב המשקיעים, אך צריך להזכיר כי עונת הדו"חות בארה"ב יצאה לדרך. ביום שישי פורסמו חלק מדו"חות הבנקים הגדולים (סיטי, ג'יפי-מורגן וולס פארגו), ועם תחילת השבוע נקבל תוצאות של בנקים נוספים.

באירופה, הבנק המרכזי (ה-ECB) הותיר את הריבית על כנה ברמה של 4.0% (פיקדונות). בבנק ציינו כי מדדי האינפלציה מצביעים על התמתנות הדרגתית, כולל התמתנות בקצב צמיחת השכר, דבר שצפוי לאפשר לבנק להתחיל בתהליך הפחתות ריבית במידה והמגמה תימשך. בשווקים מסתמן כי תהליך זה צפוי לצאת לדרך בחודש יוני בהסתברות של כ-95%.

בישראל, החששות ממתקפה איראנית באו לידי ביטוי בשבוע האחרון עם ירידות שערים בשוק המניות, פיחות במטבע, ועלייה ב-CDS לרמה הגבוהה ביותר מאז אוקטובר. מדד ת"א 35 ירד ב-0.4%, מדד ת"א 90 ירד ב-2.3% ות"א 125 ירד ב-1.1%. שבוע המסחר צפוי להיפתח עם ירידות שערים על רקע הירידות בוול סטריט והמתקפה האיראנית. תשואות אגרות החוב הממשלתיות עלו לכל אורך העקום במהלך השבוע החולף, כאשר התשואה ל-10 שנים עלתה בכ-15 נ"ב לרמה של 4.68%.

טורקיה הודיעה על הגבלת יצוא של מוצרים לישראל, וביניהם, מתכות שונות, בטון, מוצרי אלומיניום, מוצרי טקסטיל, ובעיקר סחורות תעשייתיות שצפויות להשפיע על עלויות תשומות הבנייה. נזכיר כי הפעילות בענף הבנייה נפגעה משמעותית בעקבות המצב הביטחוני, וכעת בענף יצטרכו להתמודד עם מגבלה נוספת.

ספינת משא באיסטנבול, טורקיה | צילום: שאטרסטוק

היום (שני) צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן עבור חודש מרץ. להערכתנו, המדד צפוי לעלות ב-0.6% (קונצנזוס 0.5%) והקצב השנתי צפוי להאיץ מ-2.5% ל-2.7%. הסעיפים שצפויים לבלוט לחיוב בתרומתם למדד – תחבורה ותקשורת על רקע עלייה של 1.7% במחיר הדלק ועלייה צפויה בנסיעות לחו"ל, סעיף שונות על רקע העלייה במס על הסיגריות (תרומה של כ-0.1 נ"א למדד הכללי), מזון ודיור. מנגד, אינדיקציות שונות מצביעות על ירידה קלה בסעיף פירות וירקות. תחזית המדד שלנו מצביעה על מדדים גבוהים יחסית במהלך החודשים הקרובים, וכפועל יוצא, האינפלציה השנתית צפויה להישאר סביב הגבול העליון במהלך החודשים הקרובים.

הכותב הוא מתן שטרית, כלכלן ראשי בהפניקס

שתפו כתבה זו:

עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הירשמו לניוזלטר של ערוץ הכלכלה